H V E M E R D U?

Hvem er du, du som sitter der og hater med hver eneste nerve i kroppen? Knytter never og slår de i bordet mens du hever stemmen og spytter ut ord og meninger du ikke helt forstår.

Hvem er du, du som sitter bak trygge vegger, låste dører og tykke gardiner? Du slamrer med ti ivrige fingre over tastaturet, skyggelegger kommentarfelt og legger igjen spor av vemmelse, fremmedfrykt og forakt.

Hvem er du, du som mener du har rett til å bestemme skjebnen til et menneske eller et folkeslag du aldri har møtt. Du tror din tankemåte er den eneste riktige og at alle andre tar feil.

Hvem er du, du som leser overskrifter på nettaviser og føler du har nok kunnskap til å belære andre. Du gjennomsyrer oss med spekulasjoner, påstander og arroganse. Vet du alt? Kan du alt?

Hvem er du, du som lærer barna dine at annerledes og ukjent er farlig? Du mater dem med porsjoner av usikkerhet og frykt. Det verste er jo at barnet ditt vokser opp til å blir et aksepterende, godt menneske.

Hvem er du, du som skryter av hvor sympatisk du er og hvor mye empati du har? Det gjelder kun dine nærmeste, de du kjenner og er glad i. Du reiser deg ikke for eldre, du smiler ikke til bussjåføren og du avser ikke et par kroner til en frossen hånd. Men sympatisk og empatisk, det er du.

Du!

Du burde oppleve mer, sanse, ønske og drømme! Kjøp en billett og reis. Opplev kulturer, historie, kunst og mennesker. Les bøker. Se det gode i alle, både handlinger og folkeslag. Opplev hva det innebærer å være et medmenneske. Gjør det lille ekstra, smil mer, le mer, vær lykkelig, klapp deg på skulderen, klapp personen ved siden av deg på skulderen, ros mer, klem mer, kyss mer, elsk mer!

Men:

Hvem sitter der og klamrer seg til håpet og ønsket om at mennesket er godt? Hvem sitter der og gleder seg på andres vegne? Hvem ser potensiale i verden til tross for mediehat og fremmedfrykt? Hvem ønsker å gjøre en forskjell, reise seg, bruke stemmen sin høyt og tydelig og skritt for skritt gjøre sitt for at verden skal bli et litt bedre sted?

Det er jo meg, og det deg. Start i dag, heal the world!

PB150635

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *